Vecsés és Környéke Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ

Vecsés Mentál

Vecsés Mentál

Otthoni bezártság, izoláció

2020. április 17. - Vecsés Mentál

Készítette: Mátyási Emese, pszichológus

Otthoni bezártság, izoláció

Mi is ez a jelenség? Milyen hatásai vannak? Mit tehet az ember?

 

izolacio_kep.jpgA jelenlegi helyzetben, a rendelkezések értelmében sokan kényszerülnek arra, hogy otthon maradjanak. Az egyén számára már önmagában is problémát jelent az izoláció, a bezártság, a folyamatos veszélyhelyzet, a monotónia és a fokozott munkaterhelés. Hozzáadódnak mindehhez a kiscsoportos létből fakadó személyközi stresszforrások: a különbségek, a nemi szerepekkel kapcsolatos kérdések, a személyes konfliktusok és a vezetéssel kapcsolatos esetleges problémák. Mindezekre a stresszválaszok széles skálája lehetséges. [i] A The Lanclet nemrégiben publikált arról, hogy a karanténnak jelentős pszichológiai hatásai lehetnek. Ezt erősíti meg a 2003-ban megírt másik tanulmány, amely a SARS-kitörést vizsgálta. Az idegességtől kezdve az alvászavarokon át a stressz különböző fajtái jelenhetnek meg. Alapvetően az emberek társas lények. A cikk szerint a fő stresszfaktorok (amik okozhatják a stresszt) a karantén helyzetben: a megfertőződéstől való félelem, a frusztráció, az unalom, az információhiány, a pénzügyi veszteségek, a megszokott ellátás hiánya és a betegség stigmája. A karantén és ezáltal az izoláció elhúzódása (ha nincs valamilyen otthon végezhető tevékenység) súlyosbítja a szorongást, a tehetetlenség érzését, és a depressziót. [ii]

Mi az az izoláció? Mik az általános hatásai?

Az izoláció, azaz a külvilágtól való elszigetelődés, amikor a szokványos társas érintkezéseiket, a szokásos tevékenységeiket és a mobilitásukat megszakítják az emberek. Az izoláltság egyértelműen stressz-forrás és többfajta negatív érzelem kiváltója lehet.  Az elszigeteltség mentális terhei közé tartozik a karantén helyzet ezen időszakában, hogy felborul a megszokott napirend, megcsappannak az értelmes feladatok, kevesebb az inspiráló inger, beszűkül a társas érintkezés, sokaknál anyagi nehézségek lépnek fel, ráadásul a megszokott megküzdési stratégiák egy része sem áll rendelkezésre: nem lehet lemenni edzeni, nem lehet elugrani egy moziba vagy a barátokhoz. Mindezek következtében felbukkanhatnak vagy felerősödhetnek a fent már említett negatív érzelmek közül:

  1. Félelem és szorongás

Jogos az aggodalom a saját és szeretteink egészsége miatt. Az egymásnak gyakran ellentmondó információk és naponta változó szabályok miatt érthető az is, ha valaki attól tart, hogy nem tudja beszerezni a mindennapokhoz szükséges ellátmányt. Szorongató érzés, ha rajtunk áll mások jólléte, különösen, ha az ő gondozásuk miatt nem tudjuk ellátni a megszokott munkánkat.

  1. Lehangoltság és unalom

Van, aki nem tud dolgozni, vagy más mindennapos elfoglaltságairól kell lemondania, szomorúvá, levertté válhat, az elnyúló elszigeteltségben pedig beüt az unalom, nyomasztóbbá válhat az egyedüllét, felerősödhet a magányosság érzése.

  1. Düh, ingerlékenység, frusztráció

Az izoláció velejárója lehet, annak érzése, hogy leszűkült az átvitt értelemben vett mozgásterünk, a személyes szabadságunk, mindez pedig könnyen vezet frusztrációhoz. Előfordul, hogy az egyén a korlátozó intézkedéseket bevezető hatóságokra haragszik, mások azokra az emberekre, akik nem kezelik kellő felelősséggel a helyzetet, így veszélybe sodornak másokat.

A koronavírus terjedése közepette mi magunk is megfigyelhetjük magukon és a környezetükben élőkön a jeleket, amelyek a mentális egészségi állapot romlására utalhatnak. A főbb tünetek:

  • Általános aggodalom és a betegségtől való félelem
  • Megváltozott alvási és étkezési szokások
  • Álmatlanság, vagy koncentrációs zavar
  • A krónikus egészségügyi problémák súlyosbodása
  • Fokozott alkoholfogyasztás, dohányzás, vagy droghasználat.

Mit lehet tenni?

Emberek tömegesen néznek most szembe hetekig tartó karanténnal, vagy legalábbis azzal, hogy gyakorlatilag megszűnik a társasági életük. Az egyének maguk is tehetnek azért, hogy otthon megőrizzék mentális egészségi állapotukat. A CNBC pszichológusok 11 tanácsot gyűjtöttek össze, amelyek segíthetnek.

  1. Napi rutin kialakítása. Öltözz át a pizsamádból, tusolj le és készíts egy listát arról minden reggel, hogy mi az aznapi célod, ezzel a produktivitás és a normalitás érzetét keltve.
  2. Nap beosztása. Találj olyan elfoglaltságokat, amik megtörik a napod és amennyire lehet, a különböző tevékenységeket más-más környezetben végezd.
  3. Odafigyelés a testre. Táplálkozz egészségesen, aludj sokat és tornázz, akár online edzések segítségével, vagy csak nyújts, és meditálj.
  4. Mások segítése. Ha nem kötnek szigorú izolációs szabályok, akkor ezt könnyen megteheted, például elintézheted a bevásárlást azoknak, akik akadályoztatva vannak.
  5. Kapcsolattartás. A technológia vívmányainak köszönhetően tarthatod a kapcsolatot a kollégáiddal, a családoddal, a barátaiddal, akár telefonon, akár videóhívásokkal, akár chateléssel.
  6. Limitált a médiafogyasztást. Megbízható forrásokból tájékozódj a legfrissebb információkról, de ne hagyd, hogy túlterheljen a híráramlás és a közösségi média.
  7. Gyógyszerkészlet feltöltése. Ha szükséges, akkor a rendszeresen szedett gyógyszereidből kérj a szokott időszaknál hosszabb időre receptet, és váltsd ki őket, hogy a karantén alatt is hozzájuss.
  8. Ne unatkozz. Olvass, sorozatozz vagy kezdj el egy olyan otthoni projektet, ami eddig az időhiány miatt halasztódott. A lényeg, hogy mentálisan aktív maradj.
  9. Kiégés kerülése. Ha otthonról dolgozol, akkor állíts fel szigorú szabályokat a munkaidődre vonatkozóan és tarts is be őket.
  10. Fókuszálj a pozitívumokra. Figyeld a pozitív híreket is és legyél hálás azoknak, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy minél előbb megoldják ezt a nehéz szituációt.
  11. Egyszerre csak egy napra koncentrálj. Ne tekints túlságosan messzire a jövőbe, és emlékeztesd magad, hogy ezek csak átmeneti intézkedések és hogy nem vagy egyedül velük.[iii]

Ajánljuk a pszichológiai eszköztárban megtalálható neves, hazai pszichológus Bagdy Emőke professzorasszony pszichofitness videó összeállítását!

https://vecsesmental.blog.hu/2020/04/15/bagdy_emoke_pszichofitnesz_gyakorlatok#more15614446

 

Felhasznált irodalom

[i] Ehmann Bea, Balázs László (2015). A sarkvidéktől a világűrig: A pszichológiai tartalomelemzés alkalmazása izolált kiscsoportok vizsgálatára. Magyar Pszichológiai Szemle. 2015, 70. 4/2. 723-742.

[ii] Samantha K Brooks, Rebecca K Webster, Louise E Smith, Lisa Woodland, Simon Wessely, Neil Greenberg, Gideon James Rubin (2020). The psychological impact of quarantine and how to reduce it: rapid review of the evidence. The Lancet. Published online February 26, 2020 https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(20)30460-8

 

[iii] Psychology experts share their tips for safeguarding your mental health during quarantine. Published 2020 Mar. 20. Friday 3:42 AM, Updated 2020. Mar. 20. Fri, 4:04 AM https://www.cnbc.com/2020/03/20/coronavirus-tips-for-protecting-your-mental-health-during-quarantine.html

 

MPT (2020). Pszichológiai vonatkozású kérdések és válaszok a koronavírussal kapcsolatban

http://mpt.hu/2020/03/17/pszichologiai-vonatkozasu-kerdesek-es-valaszok-a-koronavirussal-kapcsolatban/

 

HVG (2020).  6 tipp az Amerikai Pszichológiai Társaság útmutatója alapján.

https://hvg.hu/pszichologiamagazin/20200326_Igy_orizhetjuk_meg_mentalis_epsegunket_az_izolacioban

süti beállítások módosítása